Afstand houden!
We fietsen veelal met 2 mensen naast elkaar en kletsen onderweg over van alles en nog wat. Van belang is om afstand tot de voorgangers te houden. Zeker met de komst van de E bikes is er een groter gevaar bij plotseling remmen en bij op- en afstappen om het evenwicht te verliezen. We hebben helaas inmiddels vervelende ervaringen (valpartijen) bij verminderen van snelheid (en afstappen) bij kruisingen en oversteekplaatsen. Houd dus voldoende afstand tot de voorgangers (minstens 1 fietslengte).
Groepsgrootte?
Als we met meer dan 10 personen gaan fietsen, is de afspraak om te splitsen in groepjes van gelijke grootte en tussen de groepjes voldoende afstand (zeg ~50 meter) te houden om ander verkeer de mogelijkheid te bieden ons gemakkelijk en zonder gevaarlijk te kunnen inhalen.
Bij oversteekplaatsen en kruisingen
Ieder is zelf verantwoordelijk bij kruisingen en oversteekplaatsen om de oversteek te maken. Overtuig jezelf of het veilig is om over te steken en volg NIET klakkeloos jouw voorganger. Vaak wordt duidelijk met driehoekige vlakken op de weg aangegeven wie er voorrang heeft: wij, de fietser, of het overige verkeer. Houd je hieraan! Bij een oversteek met vluchtheuvel ertussen de rijbaan vrij laten. Dus pas oversteken, als de vluchtheuvel vrij is. Bij oversteek met verkeerslichten en de groep is al bezig met oversteken: stoppen als het oranje/rood wordt.
Bij deze situaties is het ook van belang dat de voorrijder in de gaten houdt of iedereen weer aansluit bij de groep; we moeten voorkomen dat er grote gaten vallen.
Souplesse en zicht
Onze souplesse neemt af wat het omkijken bemoeilijkt. Een achteruitkijkspiegel vergroot ons zicht en verhoogt onze veiligheid op de weg! Deze accessoires zijn o.a. bij Dokman Tweewieler Specialist (sponsor WTC) te koop met 10% korting voor de leden van WTC.
Onoverzichtelijke bochten op smalle wegen en fietspaden; het gebruik van de weg
Denk bijvoorbeeld aan het fietspad bij Buren. In zulke gevallen is het raadzaam achter elkaar te gaan fietsen en niet naast elkaar. Wij rijden vaak op smallere wegen, waarbij de weg moet worden gedeeld. Door naast elkaar te blijven rijden worden tegenliggers met name auto’s, nog al eens gedwongen uit te wijken. Voorkom het opwekken van ergernissen en ga achter elkaar rijden.
SUST (oftewel Samen Uit Samen Thuis)
Als er iemand om wat voor reden dan ook moet afhaken en terug naar Culemborg moet, is het een goed gebruik dat er iemand mee gaat.
Hindernissen en obstakels
En dan hebben we nog alle bekende en onbekende zaken, waar je vooral niet tegenaan of overheen wilt fietsen: tegenliggers, paaltjes, drempels, gaten, geparkeerde auto’s, wandelaars, noem ze maar op. Bij WTC Culemborg is het regel dat we dit soort obstakels door middel van korte mededelingen (“Tegen”, “Paaltje”) aan de overige fietsers doorgeven. Dit moet dus voor in het peloton beginnen (behalve bij “Auto achter” natuurlijk). Het doorgeven “langs de groep” is echter zeer belangrijk. Hierin heeft dus iedereen een belangrijke taak. Met z’n allen hebben we dan een boel ogen gericht op onze gezamenlijke veiligheid.
Om te voorkomen dat het een kippenhok wordt en we zo vaak roepen dat we bij echt gevaar niet meer opletten, moet het afgeven van signalen wel beperkt worden tot de echt noodzakelijke punten. Zelfs dan geldt nog; beter een keer teveel roepen dan een keer te weinig.
Wat zijn de standaard mededelingen ook alweer?
1. Voor!: Er wordt een weggebruiker aan de rechterzijde van de weg gepasseerd, los van de richting waarin deze weggebruiker beweegt (met de groep mee of tegen de groep in). Het kan ook bijvoorbeeld een stilstaande auto op het fietspad zijn.
2. Tegen!: Er komt een weggebruiker links van de groep tegemoet.
3. (Auto) Achter!: Er komt een weggebruiker achterop die de groep wil/gaat inhalen.
4. Lek!: Eén van de groepsleden heeft een lekke band.
5. Langzaam!: Eén of meerdere groepsleden hebben moeite om het tempo bij te houden en vragen of het iets minder snel kan.
6. Ritsen!: Signaal om achter elkaar in één lijn te gaan rijden. De fietsers voorop verhogen hun snelheid en de fietsers helemaal achteraan vertragen wat om ruimte te creëren. De rijder aan de rechterkant versnelt enigszins en de rijder aan de linkerzijde voegt voorzichtig daarachter in. Om dit goed te laten verlopen is het eerder genoemde “afstand houden!” noodzakelijk want er moet voldoende ruimte zijn.
7. Stop! / Pas op!: Bij naderend gevaar of een verkeersweg “Stop!” roepen. En dan “met verstand stoppen”, dus niet plotsklaps remmen.
8. Paaltje!: Bij het naderen van een paaltje, obstakel of hek links, rechts of midden op de weg. Eventueel roepen we ook de plaats van het obstakel (links, midden, rechts). En ook met de hand wijzen naar het obstakel.
Verkeersregels
En we houden ons natuurlijk te allen tijde aan de verkeersregels, dat is een vanzelfsprekendheid. Zeker gelet op het gevoelige imago van de groepen fietsers op de openbare weg kunnen we beter een beetje inhouden en de verkeersregels respecteren dan dat we doordenderen en onze medeweggebruikers alle aanleiding geven om het imago naar beneden bij te stellen.
Meer achtergrondinformatie
Lees ook eens de informatie op de website van de Fietsersbond:
https://www.fietsersbond.nl/nieuws/waarom-oudere-fietsers-trager-worden/
Tja….wij allemaal hebben er mee te maken…. We reageren trager naarmate we ouder worden en de risico’s bij het fietsen worden groter.