WTC & Corona ontwikkelingen


Update 30/06/2020.

Zondag 5 juli start het wielerseizoen van WTC Culemborg!

Zoals iedereen ongetwijfeld heeft vernomen zijn inmiddels diverse COVID-19 maatregelen door de overheid versoepeld, waaronder ook de maatregelen voor het sporten. De NTFU heeft naar aanleiding hiervan nieuwe richtlijnen opgesteld die jullie ook op onze website kunnen vinden.

Eén van de belangrijkste wijzigingen betreft de mogelijkheid om weer in groepen te kunnen fietsen. Dit betekent dat we ook weer in clubverband kunnen gaan fietsen! Hierbij zullen vooralsnog echter wel de volgende “spelregels” gaan gelden:

 • wellicht de belangrijkste spelregel: ben jij of iemand uit je familie ziek of verkouden? Blijf dan thuis!
 • We verzamelen 8.45 buiten op het P-terrein en met 1,5m afstand tot elkaar (er zal dus geen koffie worden geschonken)
 • Groepsgrootte beperken we tot max 8 (op deze manier zal het makkelijker ritsen zijn, veroorzaken we minder “overlast” voor overige fietsers en zal onderlinge communicatie makkelijker gaan)
 • Communiceren middels tekens & beperkt geluid (schreeuwen is niet wenselijk maar ook niet toegestaan)
 • Wij willen iedereen nadrukkelijk vragen om niet te spugen / rochelen / neus te legen in of nabij de groep
 • Ritten lopen zoveel mogelijk via rustige (brede) wegen/fietspaden
 • Woensdagavond ritten kunnen ook weer starten, maar is voorlopig op eigen initiatief

Bovenstaande regels gelden voor zover van toepassing op zowel de Gezelligheidsrijders als de Toerrijders.

We rekenen hierbij op ieders begrip maar nog belangrijker ieders medewerking, want alleen dan houden we Corona er onder👍

Bestuur WTC Culemborg


Update 25/06/2020.

Vanaf 1 juli vervalt de 1,5-meter-regel voor sporters. Fiets je samen, dan hoef je onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. Je moet echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers. Fiets daarom verantwoordelijk: denk goed na over de groepsgrootte en houd rekening met je medeweggebruikers.

Hieronder de belangrijkste spelregels per 1 juli
 • De 1,5-meter-regel tijdens het sporten vervalt. Tijdens clubritten of groepsritten hoef je onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Fietsen in een groep mag dus.
 • Je houdt onderweg wél 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers.
 • Voor vertrek en bij terugkomst van een rit, moeten wielersporters van 19 jaar en ouder onderling wél 1,5 meter afstand tot elkaar houden.
 • Ben jij of iemand uit je familie ziek of verkouden? Blijf dan thuis.
 • Geforceerd stemgebruik, zoals schreeuwen, is niet toegestaan.

Update 11/06/2020.

Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

De Nederlandse overheid versoepelt stap voor stap de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op minimaal 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. 

Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert de NTFU: fiets met maximaal 4 personen.

 • Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.
 • Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.

Klik hier voor meer info!


Update 11/05/2020.

Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten. Daarnaast geldt te allen tijde dat we een beroep doen op het gezond verstand van sporters. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.

Fiets met max. 4 personen
Voor gewone fietsers, wielrenners en mountainbikers geldt: fiets met maximaal 4 personen in een groep.

Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.
Komen je fietsgenoten niet uit je eigen huishouden? Dan houd je 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.
In een groep van maximaal 4 personen kun je makkelijk ritsen en achter elkaar gaan rijden om de 1,5 meter afstand tot tegenliggers en/of inhalende verkeersdeelnemers te houden.

Wielrenners: max. 4 personen
Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
Respecteer de 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.
Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om 1,5 meter afstand te bewaren.
Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd. Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.

Mountainbikers: max. 4 personen
Fiets met maximaal 4 personen in een groep. Respecteer de 1,5 meter afstand tot andere mountainbikers en recreanten. Houd 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks. Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers. Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk. Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.

Klik hier voor meer info!


Update 10/04/2020.

Voor iedereen die van plan is om komende dagen te gaan fietsen…tijdens de paasdagen gelden in verband met Corona voor diverse wegen in de regio restricties (waaronder afsluitingen van de Goilberdingendijk en Beusichemsedijk).

Gebieden of weggedeelten

De volgende gebieden/weggedeelten zijn aangewezen als verboden gebieden als bedoeld in artikel 2.5 van de noodverordening, eerste lid:

Gemeente Berg en Dal: Erlecomsedam, Ooijse Bandijk, Duffeltdijk en Rijndijk

Gemeente Culemborg: Goilberdingendijk, Beusichemsedijk

Gemeente Heumen: Sluisweg, Maasdijk, Maasbandijk

Gemeente Maasdriel: Harenseweg, Maasdijk, Hoenzadrielsedijk, Kloosterdijk, Heggeldijk

Gemeente Neder-Betuwe: Waalbandijk (van Echteld tot Herveld)

Gemeente Nijmegen: Waalkade

Gemeente West Betuwe: Appeldijk tussen de Koornwaard en de oude kern (Heukelum), Lingedijk tussen Achterweg en Nieuwesteeg (Acquoy), Lingedijk tussen Middenstraat en Dorpsstraat (Rhenoy), Dorpsdijk tussen Raadsteeg en Veerweg (Rumpt), Mariënwaerdt Notendijk (Beesd)

Gemeente Zaltbommel: Waaldijk, Waalbandijk, Maasdijk, Veerdam

Klik hier voor het aanwijzingsbesluit van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.


Update 07/04/2020.

Hieronder de laatste update op de NTFU website:

 Fietsen doe je solo

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 1 juni, waarbij ook geen ondergrens meer is van 100 personen. Individueel sporten in de buitenlucht kan nog wel. Dat geldt ook voor wielrennen en mountainbiken: fietsen doe je solo. In dit artikel delen we tips voor je solorit. Wil je tóch samen op pad, bijvoorbeeld met je partner of fietsvriend? Dat kan, maar laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Bovendien moet je minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete tot € 400,-.

Tot slot: zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden.


Update 02/04/2020.

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 1 juni, waarbij er ook geen ondergrens meer is van 100 personen. Individueel sporten in de buitenlucht kan nog wel. Dat geldt ook voor wielrennen en mountainbiken, waarbij het advies luidt om dit solo te doen. Wil je tóch samen op pad, bijvoorbeeld met je partner of fietsvriend, dan kan  dat mits de ‘groep’ uit niet meer dan 2 personen bestaan. Bovendien moet je minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Tot slot: zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden.


Update 31/03/2020.

Kabinet verlengt maatregelen tegen corona tot en met 28 april

Nederlandse aanpak van het coronavirus en veelgestelde vragen


Update 23/03/2020.

Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden.

Beste WTC leden,

Vandaag is door het kabinet besloten dat alle bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden. De eerder door ons aangekondigde datum van 6 april zal daarom worden gewijzigd naar 1 juni.

Blijf de komende tijd, indien mogelijk, in beweging (uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen) en zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.

Bestuur WTC CUlemborg.


Update 20/03/2020.

Fietsen en het coronavirus: 8 vragen

 


Update 16/03/2020.

Beste WTC leden,

Zoals de meesten van jullie ongetwijfeld uit de media hebben vernomen is, door het kabinet besloten onder meer  restaurants, scholen en alle sportclubs in Nederland per direct te sluiten tot en met 6 april.

De eerder door ons aangekondigde datum van 1 april zal daarom worden gewijzigd naar 6 april.

Blijf de komende tijd in beweging en zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.

Bestuur WTC CUlemborg.


!!! WTC & Corona maatregelen !!!

Het kan niemand meer ontgaan zijn, maar de corona maatregelen/gevolgen komen steeds dichterbij.

Gezien de laatste ontwikkelen en bijbehorende adviezen vanuit de overheid en NTFU hebben wij als bestuur besloten de volgende maatregelen per direct in te laten gaan:

 • tot 1 april worden er geen clubritten meer georganiseerd
 • ook de Lentetocht van 29 maart komt dus te vervallen
 • reeds geplande bijeenkomsten (zoals vergaderingen, TTC bijeenkomst etc) zullen allemaal worden uitgesteld tot na 1 april
 • en er zullen uiteraard voorlopig geen nieuwe bijeenkomsten/activiteiten worden georganiseerd

Mochten er clubleden zijn die toch in groepsverband willen gaan fietsen, dan adviseren wij om hierbij alle richtlijnen/adviezen (die inmiddels wel bij iedereen bekend zullen zijn) in acht te nemen, waarbij afstand houden in meerdere opzichten waarschijnlijk één van de belangrijkste is.

Het zijn historische tijden en ook voor de club is dit een historisch moment, maar wij rekenen op één ieders begrip en hopelijk kunnen we elkaar weer snel in clubverband ontmoeten.

Bestuur WTC Culemborg