Clubritten

Er zijn twee typen clubritten:

 • voor toerfietsers (racefietsen)
 • voor gezelligheidsrijders (sportfietsen, e-bikes en/of stadsfietsen met versnelling)

Voor de TOERfietsers zijn er het gehele jaar door clubritten op zondagmorgen en van medio april tot medio september op woensdagavond (zie agenda voor data en tijden). Deze clubritten op zondag worden gereden met voorrijders. We fietsen hierbij met verschillende (snelheids)groepen:

 • “A-groep” : gemiddelde snelheid van ± 25 km/h en een afstand van 65-70 km
 • “A/B-groep” : gemiddelde snelheid tussen de 26-28 km/h en een afstand van 80-85 km
 • “B-groep” : gemiddelde snelheid tussen de 28-30 km/h en een afstand van 90-100 km
 • “B+(plus)-groep” : gemiddelde snelheid boven de 30 km/h (afhankelijk van de omstandigheden) en een afstand van 90-100 km

We fietsen hierbij volgens de richtlijnen van de NTFU, waarbij de groepen uit max 14 personen bestaan. Indien de betreffende groep groter is, wordt deze opgesplitst in meerdere subgroepen die elkaar op gepaste afstand volgen.

De weersomstandigheden in de winter kunnen zodanig zijn dat besloten wordt een kortere rit te rijden.

Ook voor de GEZELLIGHEIDSrijders worden wekelijks clubritten georganiseerd. Deze vinden ‘s-middags plaats op doordeweekse dagen; het tijdstip is het hele jaar door om 13.30 uur (zie ook de agenda). De snelheid waarmee deze groep rijdt varieert met de samenstelling, maar ligt doorgaan tussen de 16 en 20 km/uur. De groep dankt niet in de laatste plaats haar naam aan de koffie/theepauze die vrijwel altijd halverwege de rit gehouden wordt en andere gezellige samenkomsten welke onafhankelijk van het fietsen voor en door de liefhebbers georganiseerd worden.

Alle clubritten starten vanaf het clubhuis, de Statina kantine aan de Sportlaan 7 in Culemborg.

Ter kennismaking
Fiets gerust eens een paar keer geheel vrijblijvend mee en besluit daarna om lid te worden. Klik hier voor meer info over een lidmaatschap.

 

Speciale clubritten

Naast de wekelijks fietstochten worden verschillende speciale tochten georganiseerd:

 • Seizoenstochten voor gezelligheidsrijders en toerfietsers:
  • Wintertocht in februari
  • Lentetocht eind maart bij de start van de zomertijd
  • Zomertocht in juni
  • Herfsttocht eind oktober bij start van de wintertijd
 • Toertocht+ (TT+),  maandelijkse tocht voor toerrijders waarbij de normale tocht 90-100 km voor de liefhebbers verlengd wordt tot 120-125 km. Deze liefhebbers dienen vanzelfsprekend rekening te houden met een 1 tot 2 uur langere tijd op het zadel (zie agenda)

Winter-ATB programma

In de winterperiode, tussen de sluitingstocht en de openingstocht, ruilt een deel van de toerfietsers hun racefiets in voor een ATB-fiets. Elke zondag wordt er gezamenlijk een georganiseerde tocht of een ATB-parcours gereden. Geïnteresseerde ATB’ers verzamelen zondags om 8 uur bij een verzamelpunt (oprit van de A2). Carpoolend vertrekken ze naar de gekozen tocht, op een autoafstand van maximaal 75 km van Culemborg. De tochten, veelal van de NTFU kalender, leiden de ATB’ers met tochten van 40-60km door de mooiste natuurgebieden van Midden-Nederland met uitdagende fietsparcours. Tussen 13:00 en 14:00 is de groep voldaan weer thuis. Voor de meeste tochten is een bescheiden inschrijfgeld verschuldigd. In ruil daarvoor zijn er vaak goede pauzeplaatsen met wat te eten en te drinken. Bij clubevenementen in de winter biedt het bos bij Amerongen een prachtig parcours zodat ook de ATB’ers deel kunnen nemen aan andere clubinitiatieven zoals de Nieuwjaarsreceptie, etc.