Afstandmeten

 

Instructie Afstandmeten.nl

Open de website www.afstandmeten.nl

Voer linksboven bij “Mijn afstandmeten” de (club) loginnaam en het wachtwoord en klik op “Ga”.

Je bent nu in het WTC Culemborg account. Links zie je verschillende “Links” waarbij de “Zelfbewaarde routes” je naar een overzicht brengt van de door de leden eerder aangemaakte en herbruikbare routes.

Klik in de lijst de gwenste route aan en deze wordt getoond op de kaart. Links kun je verschillende acties op deze route loslaten zoals printen en downloaden als gpx bestand.

Wissen moet je maar niet doen, dat is niet leuk voor de auteur. Bewerken kan ook, je krijgt dan vele
“rode punten” op de kaart te zien die je met je muis kunt verschuiven. Best bewerkelijk maar voor kleine correcties wel handig. Vergeet je bewerkte route niet op te slaan (onder een andere naam) voordat je de site verlaat.

Makkelijker is het om gewoon een nieuwe route te maken. Kies dan direct on de kop “ Afstandmeten.nl” de opdracht “Nieuwe route”.

Ga nu naar de kaart. Rechts zie je een pop-up menu wat al goed ingesteld staat. Kies de tab “Plannen”, hier kun je de meest gebruikte commando’s in kiezen. Selecteer onder “Plannen” de “Volg fietspaden” Actie. Deze wordt dan vet getoond. Ga nu op de kaart op het startpunt (Statina?) staan. De kaart kun je schuiven met je muis en met de +/- knoppen rechtsonder kun je de schaal veranderen. Klik links op het startpunt en er verschijnt een groene marker.
Pak nu een logisch punt langs de gewenste route en klik op dit punt opnieuw links. Je kunt op of net naast de weg klikken, er wordt een punt op het daar liggende rijbaan of fietspad gekozen. Er verschijnt nu een route tussen beide punten. Is dit niet de route die je wilt, dan kun je met “Ongedaan maken”, bovenaan het menu onder “Plannen”, het
laatste punt weer wissen. Kies dan een ander punt, dichterbij op de gewenste route en kijk of nu wel de goede route gevolgd wordt. Op deze manier kun je de hele route met jouw punten volgen en selecteren. Rechtsboven wordt een
afstand van de geplande route getoond. Vergeet niet dat je (waarschijnlijk) ook nog terug naar huis moet dus stop bijtijds met “van Culemborg wegplannen”. Soms mist de kaart een bekende (fiets)doorgang die er wel is. De
route blijft er maar “omheen” gepland worden. Op dat moment moet je de route tot het begin van deze doorgang op de normale manier plannen. Zet dan even “Automatisch plannen uit” (onder “Plannen”). Zet nu een of meer punten met de hand tot de andere kant van deze doorgang en zet dan “Volg fietspaden” weer aan. Van dat punt af kun je weer verder automatisch plannen.

Is je route naar tevredenheid klaar en heeft deze de gewenste lengte dan kan je hem opslaan. Kies hiervoor “Sla Op” linksboven onder “Acties voor WTC Culemborg”. Je krijgt nu een pop-up scherm waarin je allerlei informatie kunt invullen. Omdat we een gedeeld account hebben vinden we het belangrijk dat je de datum van de tocht en voor welke groep (A, B of VIP) groep de tocht bedoeld is in de naam weergeeft, bijvoorbeeld “17062018 B-groep”. Bij “Tekst” kun je omschrijven wie de route gemaakt heeft en bijvoorbeeld wanneer deze gebruikt is. Hou de routes wel “Publiek”, dan kun je ze delen met anderen.

Kies dan “Sla op”. De route is nu opgeslagen en je krijgt een link die je kan delen. Deze link geeft direct toegang tot jouw route en stelt anderen in staat om deze te bekijken en te downloaden.